CNL

Biblioteket


Biblioteket är en del av Folkets Hus och har en viktig funktion i föreningens kursverksamhet.

Sedan invigningen 2002 har föreningen fått en mängd böcker och donationer för bokinköp. Många är de besökare som burit böcker i sina ryggsäckar till Yalambojoch och det är med stolthet som byn kan visa upp ett av Guatemalas mest välutrustade bibliotek med sina dryga 4000 böcker. Barn, ungdom historial , arkeologi och miljö. Ekoturister och volontärer är välkomna att njuta av biblioteket.

Biblioteket ligger granne med Arco Iris, Regnbågens förskola och genom åren har många barn, ungdomar och vuxna deltagit i läsecirklar och andra aktiviteter så som schackskola och datakurser.

Kostnaden för att drift av biblioteket är 40 000kr / år.
Välkommen att bidra!

Hija de la Puma, Pumans dotter

Boken Pumans dotter, skriven av Monica Zak, Opal förlag gavs ut första gången 1986. Boken har sedan dess givits ut på spanska av det guatemalanska bokförlaget Piedra Santa och kommit ut i många upplagor. Monica Zak skänker sin royalty från den spanska utgåvan till föreningen.

Pumans dotter är en blandning av verklighet och fiktion och bygger på intervjuer med flyktingarna från Yalambojoch gjorda i Mexiko 1985 och 86.

Säljs på Adlibris


Pumans dotter är indianflickan Aschlop från den lilla byn Yalambojoch i Guatemala. Hon blir vittne till en massaker på indianerna i grannbyn och ser hur hennes bror blir bortförd av militären. Tillsammans med hundratusentals andra indianer flyr hon till Mexiko.

När boken börjar bestämmer sig Aschlop för att ta sig tillbaka in i Guatemala för att leta efter sin försvunne bror.
Hon har inga pengar, inga identitetshandlingar, och hon gör det som ingen av de andra flyktingarna vågar. Hon beger sig tillbaka …


Senast uppdaterad 26 november, 2021